Biografie

Biografie Arne Visser, tubaïst en dirigent.

Tubaïst en dirigent Arne Visser (1981) werkt sinds zijn studie als freelance tubaspeler bij gerenommeerde symfonieorkesten in binnen- en buitenland, waaronder het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest (in de tv-serie Bloed Zweet en Snaren), het Residentieorkest, het Balletorkest, het Orquesta Sinfónico de Tenerife en het City of Birmingham Symphony Orchestra. Daarnaast is Arne als tuba & euphoniumspeler werkzaam bij toonaangevende nieuwe gezelschappen zoals Neo-fanfare 9×13 & Symfonieorkest Pynarello. In 2019 & 2020 dirigeerde Arne het Nederlands Blazers Ensemble bij de Componistenwedstrijd/het Nieuwjaarsconcert en in seizoen 2020-2021 zal hij enkele producties bij ‘Orkest de Ereprijs’ dirigeren.

Arne doceert tuba, euphonium & educatieve vaardigheden op het Koninklijk Conservatorium Den Haag en werkt regelmatig als repetitor & kamermuziek-coach op diverse conservatoria. Hij combineert een drukke concertagenda in Nederland met tournees naar het buitenland (Duitsland, Italië, Frankrijk, Zuid-Afrika en China).

Arne is vaste dirigent bij drie orkesten: het Bataafs Symfonie Orkest, het Haags Studenten Symfonie Orkest Valerius en het Nationaal Project Orkest. Hij dirigeerde het Codarts Symphony Orchestra bij de Europese première van ‘Become Ocean’ (2016) en het ‘Orchestre de Chambre de Genève’ tijdens masterclasses van Arie van Beek. Op de lessenaar stonden grote stukken zoals o.a. ‘The Planets’ (Holst), ‘De Schilderijen-tentoonstelling’ (Mussorgsky), ‘Lord of The Rings’ (De Meij), de 1e symfonie van Mahler en de vijfde symfonie van Shostakovich. Ook werd veelvuldig samengewerkt met balletgroepen, theatergroepen, breakdancers, operakoren, solisten & popbands. In 2014 werd gestart met een succesvolle Bollywood-serie in o.a. Theater Zuidplein, Lucent Danstheater en Theater Diligentia met zowel Indiase als Nederlandse solisten.

Hij groeide op in een muzikaal gezin, en speelde zijn eerste noten bij de Schoonhovense fanfare, brassband en bij Viotta Jeugdorkest te Den Haag. Arne studeerde tuba op het Koninklijk Conservatorium bij Hendrik-Jan Renes en volgde masterclasses bij bekende tubaïsten zoals Roger Bobo, Jens Bjørn Larsen en Rex Martin. Hij won met euphonium de solistenprijs op het Nederlands Brassband Festival in 1997 en nam succesvol deel aan het UGDA Europese tuba-concours (Luxemburg), waar hij later is teruggevraagd als jurylid. Vier jaar was hij vaste tubaïst en bestuurslid bij het Nationaal Jeugd Orkest, en toerde hij door Europa met het Wereld Jeugd Orkest.

Op het KC behaalde hij tevens zijn diploma HaFaBra-directie bij Alex Schillings, en volgde lessen orkestdirectie bij Wim Bredenhorst, José Miguel Esandi, Arie van Beek en Jurjen Hempel. Orkestdirectie studeerde hij bij Hans Leenders op het Rotterdamse Conservatorium Codarts. Hij werd twee keer uitgenodigd het Nationaal Jeugd Orkest te dirigeren in De Doelen tijdens masterclasses van maestri Mark Wigglesworth en Etienne Siebens. Tevens volgde hij tijdens de Canford Summerschool (UK) orkestdirectielessen bij George Hurst en Robert Houlihan.