Biografie

Biografie Arne Visser, tubaïst en dirigent.

Tubaïst en dirigent Arne Visser (1981) werkt als tuba- & euphoniumspeler bij toonaangevende nieuwe gezelschappen zoals Neo-fanfare 9×13, Conflux Trio & Symfonieorkest Pynarello. Vanaf seizoen 2020-2021 dirigeert hij regelmatig producties bij ‘Orkest de Ereprijs’, een ensemble gespecialiseerd in hedendaagse muziek, en dirigeerde het Nederlands Blazers Ensemble bij de Componistenwedstrijd/het Nieuwjaarsconcert in 2019 en 2020. Sinds 2001 is hij veelgevraagd freelance tubaspeler bij gerenommeerde symfonieorkesten in binnen- en buitenland, waaronder Holland Symfonia | het Balletorkest, het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Residentieorkest, het Koninklijk Concertgebouworkest,  Orquesta Sinfónico de Tenerife en het City of Birmingham Symphony Orchestra.

Arne doceert tuba, euphonium, ensemble-leiding & educatieve vaardigheden op het Koninklijk Conservatorium Den Haag en werkt regelmatig als dirigent, repetitor & kamermuziek-coach op diverse conservatoria. Daarnaast is hij vaste dirigent bij drie symfonieorkesten: het Bataafs Symfonie Orkest, het Haags Studenten Symfonie Orkest Valerius en het Nationaal Project Orkest. Hij ging op tournee naar Duitsland, Italië, Frankrijk, Zuid-Afrika en China, en dirigeerde meesterwerken zoals De Planeten (Holst), De Schilderijententoonstelling (Mussorgsky) en de 5e Symfonie van Shostakovich.

Hij groeide op in een muzikaal gezin en speelde zijn eerste noten bij de Schoonhovense fanfare, brassband en bij Viotta Jeugdorkest te Den Haag. Arne studeerde tuba op het Koninklijk Conservatorium bij Hendrik-Jan Renes en volgde masterclasses bij bekende tubaïsten zoals Roger Bobo, Jens Bjørn Larsen en Rex Martin. Hij won met euphonium de solistenprijs op het Nederlands Brassband Festival in 1997 en nam succesvol deel aan het UGDA Europese tuba-concours (Luxemburg), waar hij later is teruggevraagd als jurylid. Vier jaar was hij vaste tubaïst en bestuurslid bij het Nationaal Jeugd Orkest, en toerde door Europa met het Wereld Jeugd Orkest.

Op het KC behaalde hij tevens zijn diploma HaFaBra-directie bij Alex Schillings, en studeerde Orkestdirectie bij Hans Leenders op het Rotterdamse Conservatorium Codarts. Hij dirigeerde het Codarts Symphony Orchestra tijdens de Europese première van ‘Become Ocean’ (2016) en het ‘Orchestre de Chambre de Genève’ tijdens masterclasses van Arie van Beek . Hij werd twee keer uitgenodigd het Nationaal Jeugd Orkest te dirigeren in De Doelen tijdens masterclasses van maestri Mark Wigglesworth en Etienne Siebens. Tevens volgde hij tijdens de Canford Summerschool (UK) orkestdirectielessen bij George Hurst en Robert Houlihan, en volgde lessen orkestdirectie bij Wim Bredenhorst, José Miguel Esandi en Jurjen Hempel.