Biografie

arneBiografie Arne Visser, tubaïst en dirigent.

De tubaïst en dirigent Arne Visser (1981), groeide op in een muzikaal gezin, en speelde zijn eerste noten bij de Schoonhovense fanfarebrassband en bij Viotta Jeugdorkest te Den Haag. Hij werkt sinds zijn studie als freelance tubaspeler bij gerenommeerde symfonieorkesten in binnen- en buitenland, studeert sinds 2015 orkestdirectie bij Hans Leenders op het Rotterdamse Conservatorium, dirigeert diverse amateursymfonieorkesten en is vaste tubaïst bij muziektheatergroep Neo-fanfare 9×13. In 2016 dirigeerde hij het Codarts Symphony Orchestra bij de Europese première van ‘Become Ocean’ (John Luther Adams), en dirigeerde hij het ‘Orchestre de Chambre de Genève’ tijdens masterclasses van Arie van Beek.

Vaste dirigent is hij bij 3 Haagse orkesten: het Studentenorkest HSSO Valerius, het North Sea Symphony Orchestra (waar hij beide oprichter van is) en het Bataafs Symfonie Orkest. Regelmatig gaat hij hiermee tournee (Frankrijk, Duitsland en China). Op de lessenaar stonden grote stukken zoals o.a. ‘The Planets’ (Holst), ‘De Schilderijententoonstelling’ (Mussorgsky), ‘Lord of The Rings’ (De Meij) en de ‘Vijfde symfonie’ van Shostakovich. Ook werd veelvuldig samengewerkt met balletgroepen, theatergroepen, breakdancers, operakoren, solisten & popbands. In 2014 werd gestart met een succesvolle Bollywood-serie in o.a. Theater Zuidplein, Lucent Danstheater en Theater Diligentia met zowel Indiase als Nederlandse solisten.

Arne heeft op het Koninklijk Conservatorium tuba gestudeerd bij Hendrik-Jan Renes, en volgde masterclasses bij bekende tubaïsten zoals Roger Bobo, Jens Bjørn Larsen en Rex Martin. Op het KC behaalde hij tevens zijn diploma HaFaBra-directie bij Alex Schillings, en volgde lessen orkestdirectie bij Wim Bredenhorst en José Miguel Esandi. Hij werd twee keer uitgenodigd het Nationaal Jeugd Orkest te dirigeren in De Doelen tijdens masterclasses van maestri Mark Wigglesworth en Etienne Siebens. Tevens volgde hij tijdens de Canford Summerschool (UK) orkestdirectielessen bij George Hurst en Robert Houlihan.

Als freelance-tubaïst speelde hij bij vooraanstaande orkesten en ensembles, o.a. bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest, het Koninklijk Concertgebouworkest (in de tv-serie Bloed Zweet en Snaren), het Residentieorkest en het Balletorkest, maar ook in het Orquesta Sinfónico de Tenerife en het City of Birmingham Symphony Orchestra. Vier jaar was hij vaste tubaïst en bestuurslid bij het Nationaal Jeugd Orkest, en toerde hij door Europa met het Wereld Jeugd Orkest. Hij won met Euphonium de solistenprijs op het Nederlands Brassband Festival in 1997, en nam op tuba succesvol deel aan het UGDA Europese concours voor jonge solisten (Luxembourg), en is later teruggevraagd als jurylid.